maandag 3 augustus 2015

Deel 4 Schotland en weer thuis........

Een getijden rivier, tijdens eb maken we in een cirkel van vrouwen torentjes van stenen. We lopen van de cirkel weg en komen terug. Mijn witte linnen geven we gezamenlijk een pre-mordant behandeling met de modder van de rivierbedding. We bouwen aan onvergetelijke herinneringen en aan het bijzondere van een cirkel van vrouwen. We zingen in de wind liedjes over rivieren. Caitlin en ik zingen in duet Down to the river en krijgen zelf ook kippenvel. 

India Flint haar workshop gaat niet alleen over techniek, we worden omgeven door mooie beelden, spreuken en ze leest ons voor. Ze kijkt waar wij aan toe zijn en verrast ons iedere keer. Ze ziet of we moe zijn en last speciaal iets in om alles wat aandacht nodig heeft aandacht te geven. We zijn onszelf en we zijn mooi en stil. We leven even op een andere planeet.

Het is niet zwaar, maar licht, we lachen ,zingen, maken grapjes en leren elkaar kennen. We komen van alle uithoeken van de aarde. California Amerika, Mombay India, Beijing China, Een franse die in Austalie woont, Iemand uit IJsland, Sheffield, Aberdeen en ik kan even niet op de twee andere plaatsen komen (voeg ik nog wel toe) en wij uit Nederland.

We genieten van alle stappen en maken er iets moois van. Ook daardoor vormt zich een groep denk ik.

We zien allemaal met ogen die zoeken naar het mooie en bijzondere, en genieten daar samen van.

Het linnen onder het werk is de lap waar we samen in de rivier op hebben gestampt. Weet je hoe lekker dat voelt, zachte blubber onder je voeten met een laag linnen ertussen? We zijn Riversong geworden, een groep verbonden door een heerlijke week. Ik maak kransjes, want ik vind de laatste dag een ronde dag. Waarschijnlijk onbewust ge├»nspireerd door de foto van het nest boven mijn tafel. 

Het is een heerlijke werkplek daar in Newburgh, Jeanette en Alison zijn lieve rustige vrouwen, We voelen ons welkom. Overal hangt textiel en verzamelingen. Het eten is overvloedig, en lekker, gezond en kleurrijk. Het brood is heerlijk. Er staat altijd fruit, koffie, thee en vaak ook wat donkere chocolade. Soms blijven we ook in de avond en maken met een groepje wat te eten.

Caitlin deelt de tafel met Niha en Fumi, ze heeft het fijn gehad en is gelukkig vooral de laatste twee dagen voldoende opgeknapt om echt plezier te hebben

Caitlins werk, Ze denkt na over hoe ze het in haar tekenwerk kan gebruiken. Ze heeft veel getekend en gebreid deze vakantie.

We lopen nog een keer naar de rivier, maken kransen van onkruid en kijken of ze drijven. 13 kransen gaan stroomopwaarts, om later als wij het niet meer zien mee terug te drijven naar de zee. We denken er onze eigen gedachten bij. De cirkel is rond, we hebben elkaar ontmoet en zijn ontspannen. 

Caitlin droomt over reizen naar Japan, dan is India en China vlakbij toch?, we houden contact via internet. Wat fijn dat dat er is!

Terug in het textiel centrum "Hat in the Cat" http://textilecentre.co.uk/ dralen we tijdens het opruimen, geen zin in afscheid, verdrietig en blij tegelijk. Hebben we daar al een woord voor in Nederland?


Het laatste stukje van onze reis komt nog. Waaronder onze ontmoeting met de knitwear ontwerpster Di Gilpin.

2 opmerkingen:

Inge Blankenstein zei

Wat bijzonder allemaal Marijke! Past ook helemaal bij jou!

marijke Bongers zei

Ja dat klopt Inge, ik voelde me helemaal thuis. Nu de uitdaging om daar iets van te bewaren en nog meer hier te ervaren! Slow down, kom je daar steeds op de weg tegen. Goed advies!