donderdag 28 april 2016

Inspiratiecafe, nieuwe garens en Fridaynight CRAFTNIGHT


Noro Silk Garden Lite  crochet
TIP: Als je dit bericht leest via je e-mail, klik dan even door naar het originele blog. Het ziet er dan mooier uit, en je kunt het makkelijk delen als je dat leuk vindt (graag natuurlijk!) Een andere tip is dat je als je op het blog op de foto's klikt je de foto's vaak groter kan bekijken.

Inspiratiecafe

Zoals iedere laatste donderdagavond van de maand is het ook nu weer inspiratiecaf√© van 20 uur tot 22 uur. Caitlin heeft een mooi kantpatroontje voor romantische polswarmers vertaalt en aan  ons garen en onze smaak aangepast. Je kunt dit voor 2,50 euro aanschaffen.  De foto's hiervan volgen nog.

Verder zijn er (sommige na heel wat moeite, maar eerlijk is eerlijk, ze waren het waard!) prachtige garens binnen gekomen!

Het Japanse Noro garen

Nu de Schapekop verder gaat als atelier zijn wij de enige winkel in de omgeving met de prachtige Japanse Noro garens.

Het is een heel bijzonder merk garens van hoge kwaliteit en een heel eigen kleurgebruik.

Omdat het bedrijf met heel oude machines werkt die veel langzamer spinnen kunnen ze een los enkeldraads garen maken wat ook nog luchtig gebleven is.

Het handmatig aanvoeren van de vezels geeft het handgesponnen effect. Dat maakt het een garen wat nooit saai wordt om te breien of te haken.
creating colours Noro


Bijzonder bedrijf.

Noro is een bijzonder bedrijf waar alles om het kleurgebruik, de kwaliteit en het milieu draait.

Kijk HIER eens voor meer informatie. In de studio hebben we ook diverse boeken en tijdschriften erover om te lezen.

Door hun manier van werken is het niet zo dat je garens makkelijk te leveren zijn. Het vergt tijd en daardoor kan het soms lang duren voor je het in huis hebt.

Als je dus aan een project begint kan je het beste voldoende gelijk in een keer aanschaffen.

Dat is vooral bij kostbare garens niet voor iedereen mogelijk. Daarom houden wij voor dit soort projecten uw garen apart en kunt u het bol voor bol opkomen halen als dat u beter uitkomt.

Dit is een gewoonte die wij geleerd hebben van een breiende Amsterdamse dame die we in Finland hebben ontmoet een aantal jaar geleden. Ze vertelde dat ze vroeger bij twee exclusieve garenwinkels werkte en dat ze in de tijd van de Anny Blatt garens in het sjieke den Haag werkte.

Truien van de diverse garens, met bijvoorbeeld angora, zijde en mohair werden keurig in een doos bewaard en iedere keer als de klant wat ophaalde werd het resultaat bekeken en besproken.

Het was natuurlijk in de tijd van het huishoudgeld en hoewel veel echtgenoten op ministeries of consulaten werkten was het niet handig om de heer des huizes lastig te vallen met grote bergen wol in huis in een keer en een tekort aan huishoudgeld. ;-)

We vonden dit wel grappig, maar bedachten wel dat het ook voor nu nog fijn zou zijn als een studio zoveel service zou bieden.

En daar komt dus deze service vandaan. Er wordt regelmatig om diverse redenen gebruik van gemaakt.

Even terug naar Noro

Het mooie is dat het niet modegevoelig is.
Je houdt ervan of niet.
In plaats van na een poosje afprijzen kan je hierdoor overgebleven bollen per opbod verkopen via internet.
Maar ons doel is een mooie collectie opbouwen en de mensen die de moeite nemen om naar onze studio komen iets bijzonders te bieden. Zoals die oude knopen winkels, waar nog bijzondere schatten vind.

Vandaar dat wij ze rustig aanvullen waar mogelijk is en koesteren als ze weer uit de collectie zijn gegaan.

Noro Sekku

Wel wil ik even vertellen dat wij een de weinige plekken zijn waar het lace garen Noro sekku nog in huis is.

Doordat het een dun garen is, heeft het veel meters, dat maakt het in verhouding een gunstig garen als je naar prijs/kwaliteit kijkt.

Een prima meeneem, vakantie garen dus!

Noro Sekku

Noro Silk garden solo

Ik vertel nu eerst even over de nieuwe Noro Silk Garden Solo. Want daar was het hele blog om begonnen.

Een mooi licht, wat stoerder garen. 45% zijde, 45% mohair en 10% wol.

We hebben het in twee kleuren binnen om het eerst te testen. Namelijk roest en een diep groen. Twee bijzondere kleuren die je steeds meer ziet. En van allebei de kleuren hebben we maar 1 pak (10 bollen)

Dus als je interesse hebt laat het even weten!!! (ook via e-mail info@marijkebongers.nl )

Zoals we de laatste tijd met alle garens doen proberen we nieuwe garens eerst zelf even uit.

Ten eerste is het heel fijn om zo'n nieuw pak open te maken, te genieten van hoe het voelt en eruit ziet en dan er zelf mee te werken. En ten tweede testen we gelijk de naalddikte uit en hoeveel je gebruikt en waar het geschikt voor is. Het liefste dragen en wassen we het ook eerst zelf, zodat we ook zelf ervaren hebben hoe het blijft.

Het open maken van de bestellingen zijn iedere keer weer cadeautjes die mogelijk zijn omdat jullie bij ons garens ed. aanschaffen. Besef dus dat je echt invloed op onze voorraad hebt, en op de andere winkels in ons dorp, door hier je materialen te  kopen als je ze toch nodig hebt.
Noro Silk Garden soloHalve bollen?


We weten dat we de meer luxe garens inkopen en dat daardoor de prijs soms hoger is dan je misschien gewend bent. Vergeet niet dat we van de bollen of strengen vanaf ongeveer 15 euro ook vaak halve bollen willen maken van 50 gram. En dat we heel soms zelfs 25 grams bollen maken.

Daardoor kan je vaak toch bijvoorbeeld een paar mooie polswarmers maken van het meest luxe garen, ook als je wel van kwaliteit houdt maar je budget een beetje krap is.

Fridaynight CRAFTNIGHT


Even een korte vooraankondiging. Omdat het weer lekkerder wordt en de avonden lichter willen we de mensen die komen winkelen op de koopavond graag wat meer gezelligheid bieden.

We maken voortaan van de vrijdagavond CRAFTNIGHT van 19:00 tot 20:30 uur zullen we in de studio bezig zijn met iets te maken, waar je bij kunt komen kijken of aansluiten. We beginnen met weven voor het hippiefestival.

Gisteren heb ik ook even overleg gehad met Paulien van het leuke brocantewinkeltje en Annie Sloan verfspecialist van "la Pecule".

We denken erover om in dit mooie oude stukje van de Peulenstraat samen met nog een paar creatieve mensen die hier zitten maandelijks een speciale Craftnight te organiseren. Laat weten of je interesse hebt!!!

En vergeet niet om je enthousiasme  te delen als je ons wilt helpen. Mondeling of online xxx

En kijk even HIER voor haar site!

tip van de sluier voor volgende bericht!:


Polswarmers van Caitlin in garen van Louise Harding, Amitola nu al te koop in  haar Etsy shop2 opmerkingen:

moois van me zei

Ik kocht een tijdje geleden eens een bolletje norogaren ( taiyo lace ) zonder echt te weten hoe mooi het eigenlijk was. Toen begon ik er mee te breien en ook al breide ik gewoon een sjaalje in rechts, het was heerlijk om met dit spannend garen te werken. En zoooooo mooi, dat kleurverloop!!!

marijke Bongers zei

Heel herkenbaar!