woensdag 29 augustus 2012

Handgesponnen garens, spinlessen en Hoooked Zpagetti


Ik ga proberen om iedere keer dat ik een blog schrijf een onderdeel van mijn werk eruit te lichten en daarnaast een merk van de garens die te koop zijn bij onze eco- textielstudio op vrijdag en zaterdag.

Handgesponnen en Hoooked Zpagetti

Vandaag is dat ons handgesponnen garen van wol die vaak uit eigen dorp komt en Hoooked Zpagetti, waar wij nog steeds een enorme collectie van hebben en nog boordevol ideeen zitten om ervan te maken.

Het handgesponnen garen is ook per streng te koop en in de komende maanden zullen er ook steeds meer bijzondere vezels te koop komen om mee te spinnen. Vooral wol van ons eigen dorp is eigenlijk heel bijzonder. Er zit erg veel handwerk in het uitzoeken, wassen en kaarden van deze wol. Maar daarmee gebruiken we wel lokale wol (buy local) die de laatste tijd als afval werd gezien, en het hoeft niet vanuit China, Australie of Nieuw-Zeeland te worden ingevlogen.

De wol is vooral geschikt voor interieur en mogelijk ook voor de tuin, denk eens aan manden, vloerkleden en poefs.
We zoeken steeds naar nieuwe idee├źn en oplossingen met daarbij het milieu in gedachten.

Natuurlijk is het niet mogelijk om deze wol, met het vele handwerk en alle zorg die eraan besteed is goedkoop aan te bieden. Tijd is tegenwoordig vaak kostbaarder dan het materiaal. 

We gaan onze colledtie handgesponnen garens dan ook op de ETSY site te koop aanbieden omdat er in Amerika een grotere belangstelling is voor bijzondere garens in deze prijsklasse.

Toch is het ook heel bereikbaar voor iedereen. We starten volgende week namelijk met spinlessen waar je alles leert over het zelf maken van dit bijzondere garen. En natuurlijk zijn er ook weer allerlei lessen met haak-,brei en textieltechnieken.
Kijk maar op de agenda! En stuur gelijk een e-mail als je interesse hebt. Of bel even.
tel: 0184-617940
info@marijkebongers.nl

Artisfabriek Amsterdam

De afgelopen vakantie maanden ben ik niet weg geweest maar wel bijna iedere week in Amsterdam geweest en heb me aangesloten bij een duurzaam internationaal kunstenaarscollectief dat ge├»nspireerd is door de vroegere Bauhaus academie.
Nu krijg ik door alle lessen en het vele werk voor de studio minder tijd maar gelukkig kan ik toch met deze enthousiaste groep verbonden blijven. Het geeft me de gelegenheid om een ruigere serie ontwerpen verder uit te werken. Het wordt een interieurcollectie gebaseerd op een eerder project over mannen(werk) uit deze streek honderd jaar geleden. De werktitel van dit project heet al een poosje de "Wetlandscollection".  Het is eigenlijk heel anders van sfeer als de Sweet and Simple STuff collectie en toch zitten er ook dezelfde wortels achter. Denk aan de Biesbosch en de werven, ruw hout en cortenstaal en ruige stoffen. Heerlijk om even met die kant bezig te zijn! Het werk heel verfrissend en maakt ook dat ik door even afstand te nemen de sterke punten van de Sweet and Simple STuff collectie weer zie en daar weer met nieuwe energie een schepje bovenop het maken van m'n patronen kan doen. 

Fairtrade knopen en spelden uit Uganada

Hier helemaal bijpassend en ook daarom extra reden om hier aan te werken is de knopen en sjaalspelden collectie die speciaal voor ons Fairtrade in Uganda gemaakt worden. Na een proefserie heb ik met Aart en Geesje den Breejen die daar wonen en werken per e-mail overlegd wat ik anders wilde en mijn eerste echte grotere bestelling gedaan. Het was ontroerend om te horen dat de houtbewerker net een brommer ongeluk gekregen had en door onze order zijn leven weer kon oppakken. Ook had onze bestelling een effect van rimpels van een steentje in de vijver en hadden we hiermee invloed op de economie van een heel dorp. Mooi he!


  Hoooked Zpagetti kussen patroon

En dan zoals belooft weer een idee voor het Zpagetti garen van Hoooked. Deze keer een leuk kussen dat al even in onze studio ligt. De meeste mensen die al kunnen haken zullen dit zonder moeite kunnen namaken, maar voor mijn workshops en als je net begint is een patroon met uitleg best handig.

Ik kan alvast vertellen dat de steek een stokje is en de nop gevormd wordt door vijf stokjes in een steek die je samen "af" haakt. Je kunt dit kussen ook prachtig van Ribbon XL maken, of Fuzzilli ook een leuk effect geeft moet ik nog uitproberen. Hier ga ik dus deze week een patroon van maken dat later te koop komt op de sites en Ravelry http://www.ravelry.com/people/sweetandsimpleFacebook en Twitter

Wat ga jij maken deze week?
En wil je me best een beetje helpen met het bekende maken van mijn studio? Dat kan al door het bericht te delen op Facebook en Twitter.
Heb je zelf een bedrijf, studio of handwerkgroep en wil je wel kaarten van me neerleggen laat het me weten dan stuur ik een stapeltje op!

Geen opmerkingen: