donderdag 19 april 2012

Hoe ook jij een rond kleedje kan leren haken, in 10 minuten, als absolute beginner! Het lukt met dit eenvoudige gratis patroon voor Hoooked Zpagetti of Ribbon XL !!!


Door Marijke Bongers

Wil jij dat ook?

Terwijl iedereen tegen je zegt dat het nog te moeilijk is.


Een mooie vlakke gehaakte cirkel te maken van allerlei gave nieuwe garens zoals Hoooked Zpagetti en Ribbon XL of Fuzzilli ?

Er zijn al veel patronen. Maar omdat haken handwerk is en alle garens weer verschillend zijn,  is het best fijn om een patroon te hebben waar je wat houvast aan hebt.

Met plaatjes. Want plaatjes zijn leuk!

En een beetje hulp en extra uitleg, want je bent niet dom!

Je kunt alleen nog niet haken!


Andere patronen zijn ook prima!

Alleen is onze manier van werken wat makkelijker.

Omdat we in onze patronen voor beginners geen afkortingen gebruiken.

Omdat we er niet vanuit gaan dat je de helft al weet.

En omdat we door ervaring in onze leuke studio gemerkt hebben dat je met dit patroon vrijwel altijd een goed eindresultaat krijgt.

Wie wil dat nu niet! 

En het kan!

Je begint met een ring.
We gaan nog niet ingewikkeld doen met magische cirkels of zo! 

Als je de magische cirkel al kent  ben je trouwens niet echt een absolute beginneling en dan kan je die natuurlijk gerust gebruiken.  

En anders vergeet je gewoon even dat je er ooit over gehoord hebt.

Want gelukkig kan het ook nog prima zonder!

Workshops


We willen hier vooral ons plezier in haken met je delen. Wil je toch de meest perfecte haakster worden en alle trucjes kennen of vind je het fijner om onder begeleiding te oefenen?  Kom dan naar onze workshops waar we het je, op verzoek, zowel makkelijk als moeilijk kunnen maken. ;-)) Je bepaald in onze lessen namelijk zelf wat je graag wilt leren!
Start van het patroon:

De ring:

Maak een schuiflus of beginlus.

schuiflus of beginlus


Dit is gewoon een knoop met een lusje dat kan schuiven. Je kan het vaak al. Als je een slinger ophangt gebruik je ook deze lus, je kan hem weer lostrekken. Heb je geen idee? Geeft ook niks! Kijk dan even naar ons filmpje waar ik het stap voor stap voordoe. Ook heel handig voor kinderen, die filmpjes!


OK is het gelukt tot nu toe?
Dan heb je al wat haken geleerd! Of je kon het al maar je wist nog niet dat het haken was.
We gaan het over nog meer haaksteken hebben.
En die hebben natuurlijk  ook weer namen waar je bang van wordt!

Lossen, halve vasten, vasten, een begin losse.. HELP!

Eerst maar even een lekker kopje biologische thee met een stukje fair trade chocolade! Want het moet wel leuk blijven natuurlijk. Dat doen we met de workshops ook altijd. Dat is heel goed voor de concentratie. En het maakt haken echt extra leuk ;-)OK daar gaan we weer. Steek de haaknaald in de eerste lus en trek de steek losjes aan.

Haaknaald vasthouden


Je houd je haaknaald vast zoals je een pen vasthoud met de open kant van het kopje of haakje en als je naald dat heeft, het platte stukje naar je toe. Bij het doorhalen is het handig als je dan de haak een beetje naar beneden draait. De lus en de naald gaat dan makkelijker door de lus. Duw dan je haaknaald een klein stukje door de lus zodat je op het dikkere stukje van de naald komt met je lusje. Dit voorkomt dat je teveel aan het puntje haakt waardoor je werk veel strakker wordt. 

Als het haken lukt wissel dan gerust af met hoe je de haaknaald vasthoud. Zpagetti is een dik garen en voor je pols kan het prettiger zijn om soms te wisselen.


Maak 5 lossen

Lossen of kettingsteken


Een losse is een lus die door een steek heen trekt. Je hebt dus een steek op je haaknaald en dan sla je de draad om je naald en trek die draad door je lus heen. Nu staat je nieuwe lus op de naald en de vorige steek is een stukje van een ketting geworden. Daarom noem je de losse ook wel een kettingsteek.
Als je dit zonder haaknaald doet heet het vingerhaken en met de haaknaald haak je dus lossen. De draad sla je het beste van achter naar voor om, en over de haaknaald heen, voor je hem door de steek trekt.Na de 5 lossen sluit je de haakte ketting tot een ring door een halve vaste in de eerste losse te maken.
Tja, en dan moet je ook nog even weten wat een halve vaste is. 

Weet je, die 10 minuten is toch wat weinig misschien, ik ben trouwens ook niet zo goed in tijd plannen.

Haken is zowiezo  natuurlijk behoorlijk SLOW en dat maakt het juist zo leuk, je ontspant ervan! Waarschijnlijk is dat zelfs de reden dat ik vaak hoor dat het, een beetje, verslavend is.


Volgende keer ga ik weer verder en komen de halve vaste en de vaste steek aan de beurt!
Tot dan!


Als je zeker wilt zijn dat je het volgende deel niet mist, vul dan je e-mail adres bovenaan in de rechter kolom in op deze blog. Je krijgt dan een e-mail als er een nieuw bericht op de site staat.


O, ja, nog een ding!! als je bekent ben met facebook, twitter, Gooogle+ etc. en je vind dit blog ook leuk voor anderen deel of like het dan door middel van de knopjes hieronder! Ik ben jullie daar erg dankbaar voor!


Met reacties zijn we ook heel blij! We zijn hard bezig een hele reeks patronen af te maken voor Hoooked Zpagetti, Ribbon XL en de nieuwe Fuzzilli en door jullie reacties kunnen die nog duidelijker worden!
7 opmerkingen:

Kitty Kilian zei

Haha, errug leuk geschreven Marije! Leuke afwisseling van typografie, grappen en aanmoediging. Amerikaans? Misschieheeft je dochter gelijk, maar so what? Ikzelf ben erg voorzichtig met uitroeptekens, omdat het gauw te uitgelaten wordt, maar dat is persoonlijk. leuk, stuur nog es een link, ik hou niet alle blogs meer bij... Ik zit meestal op mn andere mailadres. Ga m op twitter gooien!

jannek zei

Leeeukkk Marijke! Ik ga het heel gauw proberen! Keep these posts coming.. :)

MauDDecO zei

Geweldig stukje en wat een practige foto's. Om op te eten die meiden, super.

Beate Garritsen zei

Waar vind ik het vervolg van deze prachtige uitleg?

marijke Bongers zei

ah, Beate, daar is niet echt van gekomen ben ik bang. Maar ik ben wel bezig om allerlei dingen nog eens na te lopen en af te maken, dus ik zet deze op m'n lijstje erbij! bedankt voor je reactie!

Chantal zei

Hoi! Wat een duidelijke site over zpagetti, eindelijk! Ik ben lerende en merk door jouw uitleg dat ik te strak haak, en daardoor het textiel bijna niet door de lus krijg. Bedankt voor de uitleg en je filmpje, ik ga zoeken naar de volgende les ;)

marijke Bongers zei

Bedankt Chantal! en het is goed dat je een reactie plaatst want mijn belofte om verder te gaan is nog steeds niet gelukt. Wordt wel tijd! Caitlin heeft een nieuwe camera en wil proberen de filmjes te gaan maken. misschien heb je wel iets aan het volgende patroon: Ik was aan een andere website begonnen voor het makkelijker terug vinden. Maar kreeg bergen spam op die site. Zal het patroon ook eens hier zetten.http://www.marijkebongers.nl/?page_id=446