woensdag 8 januari 2014

Fairytale collection








Fairytale collection

Caitlin en ik zijn aan een erg leuk project begonnen, al lang in ons hoofd. En voorbereidingen getroffen. Maar eindelijk ook een product dat af is. De collectie is geïnspireerd op bloemenkinderen, de natuur en mooie verhalen met "Er was eens, heel lang geleden een mooi meisje dat spinnen leerde......"ofzo.

De alpaca komt van Milestones in Ridderkerk. We hebben die zelf uitgezocht, gewassen, geverfd, met de hand gesponnen, - gebreid, met naaldvilten bloemetjes gemaakt, wat geborduurd en franje gemaakt met o.a. sari ribbon van Woolness. En de laatste draadjes afgehecht.

En vervolgens gefotografeerd.

Nu nog een beschrijving voor op onze Etsy shop en als we nog een aantal producten af hebben een fotoshoot buiten met model.

Er gaan nogal wat uren in zo'n kolsjaaltje zitten....En daardoor komt deze sjaal op zo'n 75,= Euro uit. Daarvoor heb je wel topkwaliteit superzachte alpaca en zijde en natuurlijk een uniek stukje ambacht en creativiteit. Maar als je zelf handig bent is het leukste (en minder kostbaar)natuurlijk zelf doen. Daarom verkopen we bijna alle producten om dit zelf te maken en kan je lessen bij ons volgen. Half klaar kan ook nog, een streng door ons handgesponnen Alpaca/zijde van ongeveer 75 gram, nodig voor dit sjaaltje kost bijvoorbeeld  EURO 18,75 En het breien is heel simpel, 12 steken ribbels op 9 mm naalden.......

Hier nogmaals de agenda, maar nieuwe lessen en informatie daarover volgen nog.


Agenda

Expositie in de Koperen Knop








De expositie in museum de Koperen Knop opent met een modeshow om 16:00 uur, zaterdagmiddag 11 Januari

 http://www.koperenknop.nl/index_bestanden/Exposities.htm


Kindermutsje
New Polder Fashion
Marijke Bongers

zuiver wol Texel, plantgeverde garen proefjes, geverfd in planten uit eigen streek (vlierbessen, klimopblad, uienschillen, liguster)

Naar aanleiding van de foto van mijn overgrootmoeder in het boekje over de streekdracht heb ik al eerder werk gemaakt waarin haakwerk een belangrijke rol speelt.
Voor deze expositie ben ik daar weer op terug gekomen en heb een moderne versie van de gehaakte mutsen gemaakt.
Waarom zal later dit mutsje herkenbaar zijn uit deze tijd.
Het materiaal gebruik is wel uit Nederland (Texel) maar het is niet zeker of de wol ook hier vandaan komt. Wol uit Nederland wordt vaak weg gegooid of voor een paar stuivers naar China vervoerd.
Er zijn inmiddels wel een aantal kleine initiatieven om het wol ambacht terug te brengen naar Nederland, maar tot nu toe wordt er voor machinaal gesponnen en gewassen wol altijd naar het buitenland uitgeweken.
Door de interesse in het milieu en de vrees voor uitputting van olie gaan ontwerpers terug kijken naar oude ambachten en materialen.Het opnieuw ontdekken van tijdrovende technieken wordt  SLOW genoemd. De interesse hiervoor maakt dat mensen het weer leuk gaan vinden om iets op een oude manier te doen. In de gehaaste snel veranderende samenleving is het zoeken naar verbondenheid en ontspanning een belangrijk doel terwijl het praktische op de achtergrond raakt.
Dat een plantaardige kleur sneller verbleekt is minder belangrijk dan het opnieuw ontdekken van de planten direct om ons heen.
De wens om zelf weer dingen te gaan maken is uitgegroeid tot een wereldwijde DIY community.
Mensen kunnen via internet patronen en filmpjes vinden om zelf aan de slag te gaan en het resultaat wordt op Facebook getoond.Het is heel eenvoudig om op die manier mensen met de zelfde interesse te vinden en wereldwijd kennis te delen. Je ziet dat op het gebied van verven met planten, afval en eten op allerlei blogs verhaal wordt gedaan van de resultaten, of die nu goed gelukt zijn of niet.
Deze DIY (Do It Yourself) bijdrage van de expositie zou dan ook niet compleet zijn als er geen patroon van is op internet.
Hieraan wordt nog eventjes gewerkt (tja, een patroon echt helemaal af maken en duidelijk is altijd meer werk dan ik wil toegeven) Het mutsje is voor kinderen van ongeveer 1 tot 2 jaar schat ik. 

donderdag 2 januari 2014

jammer maar door griep dicht, behalve zaterdag van 13-16 uur als Annelie er is.

GRIEP


Helaas, ik heb al een paar dagen een flinke griep.  Ik denk dat ik wel met Annelie de Rover had afgesproken dat ze zaterdag 4 januari van 13-16 uur zou werken. Dus dan  is de studio toch nog even open. Verder allemaal een gelukkig nieuwjaar!